Zoeken

Wedstrijdkalender

Vorige maand Januari 2020 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31

Nieuws

Jachtopleiding

jagerJachtopleiding

Sinds 1 april 1978 dient iedereen die een jachtakte wil aanvragen in het bezit te zijn van het door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erkend jachtdiploma.
De gehele jachtopleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Het praktische gedeelte:
In de praktijklessen van de jachtopleiding wordt u als deelnemer geleerd vaardig en vooral veilig om te gaan met een vuurwapen.
Het schietsportcentrum ’t Weideke is een door de SJN (Stichting Jachtopleiding Nederland) erkende baan en daarmee een officiële opleidingsbaan voor onderstaande praktijkgedeelten uit de jachtopleiding:
• Vaardigheid met het hagelgeweer
• Vaardigheid met de kogelbuks

Vaardigheid met het hagelgeweer:

Onze ervaren en gediplomeerde instructeurs leren u tijdens de lessen hoe u met het wapen om moet gaan en bereiden u voor op het examen.
De eerste lessen bent u vooral bezig met de veiligheid, de handelingen en de houding.
Een goede schiethouding en plaatsing van het wapen zijn essentieel voor het schot.
Een mooi gezegde is daarom ook u schiet met de lopen maar u treft met de kolf.
Hagelschieten vergt veel oefening, vanaf november tot aan het examen 1 à 2 x per week naar de schietbaan om de instructie te volgen, is geen overbodige luxe.
Een ronde hagelschieten bestaat uit 25 schoten, gebruik hagelgeweer, kleiduiven, patronen en instructie door een gediplomeerd schietinstructeur.

Kleiduiven volgorde: 5 inkomers + 1 doublet op schot (7), 5 rabbits, 5 afgaanders + 1 doublet op schot(7), 3 dwarsen laag huis(rechts) en 3 dwarsen hoog huis(links).

juxtapose     hagelpatroon     superpose2

Juxtapose                                                                       Hagelpatronen                                                         Superpose

Vaardigheid met de kogelbuks:

De instructie vindt plaats op de kogelbaan Jaspers te Winterswijk.
Veiligheid, goede ademhaling, houding en natuurlijk het perfecte schot worden u tijdens de instructie aangeleerd.
U schiet hierbij zittend en opgelegd op 100 meter, geschoten wordt op een DJV reebokkenschijf waarop een reebok wordt getoond op ware grootte.

Er worden 2 maal 2 schoten gedaan. Het te treffen doelgebied is een vaste cirkel met een doorsnede van 20 centimeter op het blad van het ree.

Binnen dat doelgebied moeten 3 van de 4 schoten liggen binnen een verplaatsbare cirkel van 15 centimeter
De instructie van het kogelschieten is inclusief, gebruik KK (klein kaliber) en GK (groot kaliber) kogelgeweer, munitie en instructie door een gediplomeerd instructeur.

Geschoten wordt met kogel grendelgeweren met een kaliber van minimaal .243.
Tijdens het examen wordt geschoten met geweren van het kaliber .308
Advies, denk tijdens het sportschieten op het schietsportcentrum en op de kogelbaan aan uw schietbril (niet verplicht) en de gehoorbeschermers!

Bekijk ook de instructiepagina klik op de jager schietbaan 200 2

kogelbuks     kogel     kogelbuks2
Kogelbuks                                                                                Kogel                                                  Kogelbuks met kijker